Kundaliniyoga


Kundaliniyoga är medvetenhetens yoga. När du gör yoga och meditation strävar du efter att vara närvarande i kroppen och medveten om vad som händer inom dig. En yogisk livsstil innebär att du även i vardagen försöker vara mer närvarande i nuet och medveten om tankar, känslor och handlingar.

 

Kundaliniyoga består av kroppsställningar, rörelsemönster, andningstekniker, avslappning och meditation.

 

Det är snarare andningen och koncentrationen som är utmärkande för kundaliniyogan än svåra kroppsställningar.

 

Kundaliniyogan består av lätta rörelser och andningsövningar som alla människor kan göra. Det handlar mer om kraft och energi genom att arbeta med dynamiska rörelser och andning.

 

Yoga är en andlig tradition( har ej med religion att göra) från Indien som är minst 5000 år gammal. Det är en teknik för självkännedom och andlig utveckling. Men det är även en teknik för att upprätthålla fysisk och psykisk hälsa.

 

Yogan översätts oftast med förening. Det syftar på en förening mellan kropp och själ och mellan det individuella medvetandet och universums obegränsade medvetenhet.

 

Kundalini översätts med livsenergi och det är den som vi arbetar med i yogan. Det gör vi genom att stärka nervsystemet och frigöra blockeringar i kroppen vilket gör att du får ett ökat energiflöde och mer livskraft.

 

Vi kan använda yoga för att motverka exempelvis ryggproblem, stress, utbrändhet och depression mm. Yogan är även bra för att stärka hjärtat, öka lungkapaciteten, stärka muskler och få mer stabilt psyke.

 

Genom att träna kundaliniyoga regelbundet får du en mjukare, smidigare och mer vältränad kropp. Dessutom får du tekniker så att du kan kontrollera ditt sinne och styra din psykiska energi så att du mår bättre.